Δήλωση Κ. Μπαμπασίδη ενόψει των βουλευτικών εκλογών [2007]

Φίλες, Φίλοι,

Οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου γίνονται κάτω από ένα αστερισμό σύνθετο και αρκετά πολύπλοκο.

Οι φλόγες που σάρωσαν πόλεις και χωριά στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα άφησαν παντού την σφραγίδα τους. Γυρίζουμε σελίδα. Όχι για να ξεχάσουμε όλους αυτούς που δοκιμάζονται. Η σκέψη και η ψυχή μας είναι πάντα δίπλα τους. Αλλά για να γίνουμε όλοι μας «ακόμη περισσότερο αποφασιστικοί σε όσα πρέπει να αλλάξουν». Και σε όσα πρέπει να κάνουμε «για να πάει η Πατρίδα μας μπροστά». Πιο γρήγορα. Με πιο συστηματική γνώση. Και με καλύτερο σχεδιασμό.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στο νέο ψηφοδέλτιο για τον Νομό μας.

Το νικηφόρο αποτέλεσμα του 2004 δημιούργησε την πεποίθηση ότι ο Νομός μας (η Ροδόπη), χρειάζεται νέες δυνάμεις. Με γνώσεις, ικανότητα και αποτελεσματικότητα. Για να γίνει επιτέλους πραγματικότητα λειτουργικό και πιο αξιόπιστο το κράτος, όπως το διατύπωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Καραμανλής. Λειτουργικό, δηλαδή χρήσιμο για τον πολίτη, τον αγρότη, τον επιχειρηματία, τον έμπορο, τον επαγγελματία.

Φίλες, Φίλοι,

Ο πρώτος κύκλος ανάπτυξης για και τη Ροδόπη έκλεισε και ότι έγινε έγινε και το αφήνουμε πίσω. Είμαστε όμως σήμερα σε μια νέα αφετηρία για ένα νέο πιο αποφασιστικό βήμα, ένα ποιοτικό άλμα που θα δώσει πνοή και ζωντάνια στην πόλη, στις κωμοπόλεις και τα χωριά μας που ερημώνουν.
Περνάμε σε μια καινούρια εποχή που έχει μεγάλες απαιτήσεις και μας δημιουργεί εξίσου μεγάλες υποχρεώσεις. Το πολιτικό μας σύστημα θέλει να ξαναβρεί την αξιοπιστία του. Είναι αποφασισμένο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πολίτη. Με υπευθυνότητα, με ουσιαστικό διάλογο, χωρίς ψευτοδιλλήματα. Με διαφάνεια, όλα στο φως.

Η Ροδόπη, η Θράκη, ολόκληρη η χώρα χρειάζεται ένα νεό τύπο ανάπτυξης, όπως τον οραματίζεται ο Κώστας Καραμανλής. Το λέει ο ίδιος : « Να ορίσουμε εξαρχής τους βασικούς άξονες των μεταρρυθμίσεων». Άλλωστε το διακύβευμα των εκλογών είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχιστούν αταλάντευτα και χωρίς πισωγυρίσματα. Διότι αυτές αποτελούν τη βάση για την οικονομία, κοινωνική και πολιτισμική και αναπτυξιακή πορεία ανόδου ασφάλειας και σταθερότητας για την επόμενη 20ετία».

Η δουλειά που κάνει η δική μου ομάδα μελετών και συνεργατών δείχνει, ότι στην νέα Διοικητική διάρθρωση της χώρας, η Θράκη και η Ροδόπη πρέπει να καταλάβουν μια ξεχωριστή θέση ως Μητροπολιτικό κέντρο.

Δεν τρέφω αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες. Εμπόριο ελπίδας εγώ δεν κάνω. Έχουμε στόχο, προγράμματα και μέθοδο.

Ο νέος τύπος ανάπτυξης που οραματίζομαι αγκαλιάζει και τους τρεις τομείς παραγωγής. Είναι σαν μια αλυσίδα. Αν σπάσει ο ένας κρίκος τότε καταρρέει όλο το οικοδόμημα. Ο πρώτος κρίκος είναι ο αγροτικός τομέας. Δηλαδή ο πρωτογενής, ο βασικός τομές. Είναι η αγροτική παραγωγή, οι νέες καλλιέργειες, προϊόντα με υψηλή αξία, δηλαδή καλύτερες τιμές. Εδώ ανήκει και το φυσικό περιβάλλον, τα δάση και τα βουνά μας, που πρέπει να τα προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Γιατί αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή πλούτου για τα επόμενα 50 χρόνια, στην Ροδόπη, την Θράκη και όλη την Ελλάδα. Επίσης είναι οι νέες μορφές αγροτουρισμού, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που πρέπει να γίνουν ακόμη και με κρατική παρέμβαση αλλά και οι νέου τύπου Υγειονομικές μονάδες για να προσφέρουν περίθαλψη, ανάρρωση από δύσκολες ασθένειες και ατυχήματα.

Ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας στην ανάπτυξη είναι ο Δευτερογενής τομέας. Δηλαδή ο κατασκευαστικός κλάδος με τα μεγάλα έργα υποδομής και την συντήρησή τους. Το οδικό δίκτυο, τα αρδευτικά έργα, την ηλεκτροδότηση, αέριο, νερό, τις οικοδομές. Και φυσικά έχουμε τον κλάδο της μεταποίησης.

Μικρές, Μεσαίες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και Μεγάλες Επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που πρέπει να παράγουν εκατοντάδες προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωής.

Αυτοί οι δύο κρίκοι αποτελούν την βάση της παραγωγής. Να θυμίσω εδώ τον περίφημο λόγο του ιδρυτή της Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που έβγαλε στην Λάρισα το 1977. Στην Ευρώπη που γνώρισα, είπε, οι αγρότες είναι επιχειρηματίες. Αυτό θέλω να κάνω και εδώ. 30 χρόνια αργότερα, η ιστορία και οι συνθήκες, αν θέλετε και η μοίρα, αναθέτει σ΄ εμάς τη νέα γενιά, εμάς τους απογόνους μιας μεγάλης γενιάς, που έδωσαν το αίμα τους, την ψυχή τους, την ίδια τους την ζωή για να κρατήσουν ζωντανή την Πατρίδα μας και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, να πραγματώσουμε και να ολοκληρώσουμε το όνειρό τους. Τους το χρωστάμε. Και το δικαιούμαστε. Για εμάς και τα παιδιά μας.

Φίλες και Φίλοι,

Η αλυσίδα όμως συνεχίζεται. Τώρα ανοίγει ο δρόμος να προστεθεί ο τρίτος κρίκος στην αλυσίδα για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Εδώ και αρκετά χρόνια μπήκαμε στην εποχή του τριτογενούς τομέα. Είναι ο τομέας που αναπτύσσεται μέσα στις πόλεις. Κάτι που σημαίνει ότι πέρα από την πρωτεύουσα του Νομού, την Κομοτηνή, πρέπει να ξεπηδήσουν σιγά σιγά και άλλες πόλεις που σήμερα είναι κωμοπόλεις ή κεφαλοχώρια.

Ο τριτογενείς τομέας περιλαμβάνει όλους τους κλάδους που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητα μας, το εμπόριο και την συγκοινωνία, το θέατρο, τις διαλέξεις, τον πολιτισμό, τις βιβλιοθήκες, τα νοσοκομεία και τους άνετους πεζόδρομους. Τη νέα αρχιτεκτονική αντίληψη, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τους χώρους πρασίνου και τα Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τους το φάσμα. Ο τριτογενής τομέας είναι ο τομέας όπου θα πρέπει να δημιουργούνται πλέον νέες θέσεις εργασίας ώστε να αξιοποιηθεί και τον έμψυχο δυναμικό που μένει στο περιθώριο δηλαδή στην ανεργία.

Εδώ απαιτούνται στελέχη και υπάλληλοι με ανώτερο επίπεδο μόρφωσης, καλή επαγγελματική κατάρτιση και ξένες γλώσσες. Έτσι βλέπουμε να μεγαλώνει ο ρόλος και η σημασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος του οποίου είμαι, για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και της Δημόσιας Διοίκησης που πρέπει να είναι λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο αποδοτική.

Φίλες και Φίλοι,

Σε αυτές τις εκλογές ξεκινάμε όλοι από διαφορετική αφετηρία. Σέβομαι τους συνυποψηφίους μου. Σέβομαι την ιστορία όλων, είτε στην παράταξη, είτε γενικότερα στον τόπο για την προσφορά τους. Προσπαθώ να συνθέσω όλες τις δυνάμεις. Συστρατευτείτε μαζί μας. Κάνω άνοιγμα σε όλους ακόμη και σε αυτούς που την προηγούμενη φορά ψήφισαν άλλο κόμμα. Αυτό είναι το πολιτικό στίγμα μου.

Η περιοχή μάς χρειάζεται όλους και δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει ανθρώπους με γνώση, εμπειρία, ικανότητα και πρόσβαση στα κέντρα των αποφάσεων.

Αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως υπηρεσία στον πολίτη και ως μέσω βελτίωσης των συνθηκών ζωής σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει πρώτα να δίνουμε και μετά να παίρνουμε από την πολιτική. Δεν διαχωρίζω τους πολίτες με βάση την κομματική προέλευση το κοινωνικό υπόβαθρο, την καταγωγή ή την θρησκεία, πολύ περισσότερο δεν κατηγοριοποιώ τους ψηφοφόρους της παράταξης μας. Ανάλογες πολιτικές έχουν ως αποτέλεσμα τον πολιτικό εκβιασμό και εκμαυλισμό της πολιτικής ζωής και με βρίσκουν αντίθετο.

Φίλες και Φίλοι,

Στον λίγο χρόνο που έχω στην διάθεσή μου προσπάθησα ως υποψήφιος βουλευτής, αλλά και ως ενεργό μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας μας, να σας μιλήσω για την εποχή που ζούμε, για ότι συμβαίνει γύρω μας. Από που ερχόμαστε και που πάμε. Για το πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές και πόσο μεγάλες είναι οι ευθύνες όλων μας, Κράτους, Πολιτείας, Πολιτών και Πολιτικών.

Το 2004, ύστερα από δύο προσπάθειες χωρίς επιτυχία, δηλαδή το 1996 και το 2000, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε ένα ψηφοδέλτιο που μας οδήγησε σε νίκη. Δώσαμε σκληρό αγώνα για να πετύχουμε. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να αμφισβητηθεί ή να υπονομευθεί η μεγάλη νίκη.

Ο Καραμανλής σε αυτές τις εκλογές αποφάσισε ένα καινούριο ξεκίνημα. Και ζητάει τη βοήθεια όλων μας χωρίς εξαιρέσεις. Μια νέα γενιά παίρνει την σκυτάλη από τους προηγούμενους και μπαίνει στην Πρωτοπορία. Μια νέα γενιά που αγωνίζεται για αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες για όλους, για τους νέους μας, κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη και ποιότητα ζωής, αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Σε αυτήν την γενιά ανήκω και συμμετέχω με όλες μου τις δυνάμεις στο πλάι του Καραμανλή.

Για το καλό της Πατρίδα μου.

Για τον λαό της Ροδόπης

Για τους Νέους

Για την Νέα Δημοκρατία

Πρώτο κόμμα με δύο βουλευτές στον Νομό Ροδόπης

Για τον Κώστα Καραμανλή

Για όλους εσάς

Είμαι πάντα εδώ μαζί σας