Περιφερειακή Συνδιάσκεψη ΔΑΚΕ, Κομοτηνή 2012

Να στηριχθεί η δημόσια εκπαίδευση συνολικά, ζήτησαν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφερειακή συνδιάσκεψη στελεχών της ΔΑΚΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή. Στη συνάντηση σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής έστειλαν το μήνυμα ότι ο εκπαιδευτικός δεν αντέχει άλλες μειώσεις στις απολαβές του, ενώ την ίδια ώρα ζήτησαν ουσιαστική επιμόρφωση, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων που υπάρχουν από εθνικούς πόρους και από ΕΣΠΑ και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, χωρίς όμως αυτή να συνδέεται με την εξέλιξη των εκπαιδευτικών.

«Έχουμε βιώσει μια πρωτοφανή οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση. Έχουμε απολέσει το 50% των αποδοχών μας τα τελευταία 2,5 χρόνια, η επιμόρφωση έχει σταματήσει για τους εκπαιδευτικούς παρά ότι οι ίδιοι το επιθυμούν, έχουν κοπεί οι εκπαιδευτικές άδειες, έχει σταματήσει ο θεσμός του διδασκαλείου, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα έχουν πληγωθεί και βλέπουμε ότι στα σχολεία της χώρας δεν έχει επιτευχθεί το αυτονόητο, να υπάρχουν εκπαιδευτικοί και βιβλία στην ώρα τους. Οι σχολικές επιτροπές μη έχοντας χρήματα αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς και πετρέλαιο. Γίνονται συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών και των περικοπών και από την άλλη πλευρά υπάρχουν αναξιοκρατικές επιλογές στα στελέχη της εκπαίδευσης που έγιναν με κομματικά κριτήρια».

Τέλος οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την άποψη ότι ο νέος υπουργός παιδείας κ. Μπαμπινιώτης, ακόμα και στο μικρό χρονικό διάστημα υλοποίησης των αρμοδιοτήτων του, μπορεί να προχωρήσει στη στήριξη του θεσμού της δημόσιας εκπαίδευσης.

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο υπεύθυνος Διαπολιτισμικής και Μειονοτικής Εκπαίδευσης του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ., Κυριάκος Μπαμπασίδης,  εκπροσωπώντας τον τομεάρχη Παιδείας βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, μεταβίβασε το χαιρετισμό του πρώην υπουργού Παιδείας, στα στελέχη της ΔΑΚΕ, τονίζοντας ότι  «…η παιδεία ενός έθνους είναι προϊόν των ιδανικών, των αντιλήψεων και των αξιών που διέπουν τη ζωή του.  Η παιδεία οφείλει να κατοχυρώνει τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν την εθνική μας ταυτότητα: τη γλώσσα, την ιστορία και την παράδοση μας. Στη σημερινή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, αποτελεί ίσως τη μοναδική επένδυση προοπτικής και το μοναδικό μηχανισμό ανάπτυξης αλλά και αναδιανομής του εισοδήματος. Ο πλούτος του αύριο είναι συνώνυμος με την γνώση. Για αυτό η παιδεία γενικότερα και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση ειδικότερα, αποτελούν κεφαλαιώδες εθνικό θέμα. Οι πολιτικές  εμμονές, οι μικροκομματικές νοοτροπίες και λογιστικές λογικές έχουν οδηγήσει σε κρίση αξιών, σε βαθιά και πολύπλευρη κρίση, με την εκπαίδευση να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Κρίση που πλήττει παράλληλα τον κοινωνικό ιστό και υπονομεύει το παρόν και το μέλλον της χώρας μας..». Παράλληλα ο Κυριάκος Μπαμπασίδης ανέπτυξε τα πεπραγμένα και την δραστηριότητα του Τομέα Παιδείας, μέχρι σήμερα αλλά και τους οργανωτικούς άξονες ενόψει των εθνικών εκλογών.

Πηγή: Εφημερίδα Χρόνος