Χρειαζόμαστε ένα μακρόπνοο νέο μοντέλο ανάπτυξης

Το 2011, μια δεκαετία μετά την πλήρη ένταξή της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της νομισματικής ένωσης, ήταν η χρονιά που αποδείχθηκε με όλους τους τρόπους και σε όλη την διάσταση, ότι η παρούσα κρίση δεν αποτελεί την παροδική διακοπή του προηγούμενου μοντέλου ανάπτυξης αλλά την συνέπεια του. Η ερμηνεία που δίνεται στην κρίση και από τις πιο νηφάλιες φωνές, είναι αυτή καθεαυτή ένα από τα ζητούμενα που θα πρέπει να προσδιοριστεί το 2012.  

Περισσότερα

Απαιτείται μία νέου τύπου ανάπτυξη

Στις 4 Οκτωβρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις εκλογές του 2009 που διεξήχθησαν κάτω από ένα αστερισμό σύνθετο και αρκετά πολύπλοκο.

Οι φόβοι της οικονομικής κρίσης και επαπειλούμενης κατάρρευσης του κράτους σάρωσαν όλους τους έλληνες. Επιβάλλεται όμως να προχωρήσουμε μπροστά, όχι για να ξεχάσουμε όλους αυτούς που δοκιμάζονται και εξαθλιώνονται από τα χαράτσια αλλά για να γίνουμε όλοι μας ακόμη περισσότερο αποφασιστικοί σε όσα πρέπει να αλλάξουν. Και σε όσα πρέπει να κάνουμε για να πάει η Πατρίδα μας μπροστά. Πιο γρήγορα. Με πιο συστηματική γνώση. Και με καλύτερο σχεδιασμό. Η πατρίδα μας χρειάζεται νέες δυνάμεις. Με γνώσεις, ικανότητα και αποτελεσματικότητα. Για να γίνει επιτέλους πραγματικότητα το λειτουργικό και αξιόπιστο κράτος. Λειτουργικό, δηλαδή χρήσιμο για τον πολίτη, τον αγρότη, τον επιχειρηματία, τον έμπορο, τον επαγγελματία.

Περισσότερα

Ο νέος νόμος πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση

Θα ξεκινήσω με ένα δεδομένο: ότι τα σχόλια μου είναι καλοπροαίρετα, καθώς η παιδεία είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου η συνεννόηση, η συναίνεση, ο ουσιαστικός και παραγωγικός διάλογος αποτελούν την αναγκαία συνθήκη, διότι η αναμόρφωση της παιδείας αποτελεί εθνικό στόχο και ξεπερνάει κόμματα, αντιπαραθέσεις, ιδεοληψίες και φορείς. Πολύ περισσότερο ξεπερνάει τα ίδια τα πρόσωπα. Γιατί η παιδεία είναι ένδειξη πολιτισμού και κουλτούρας. Είναι πάνω απ’ όλα πήχης ευημερίας μίας ολόκληρης κοινωνίας. Πράγματι είναι περισσότερο από αναγκαίο να γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου, έτσι ώστε και αυτό να συνδεθεί όχι μόνο με την κοινωνία αλλά και με την αγορά εργασίας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο το υφιστάμενο σχέδιο νόμου ικανοποιεί αυτές τις συγκεκριμένες ανάγκες.

Περισσότερα

Παγκόσμια ημέρα προστασίας και δικαιωμάτων του Καταναλωτή

15η ΜΑΡΤΙΟΥ - Παγκόσμια ημέρα προστασίας και δικαιωμάτων του Καταναλωτή

Η 15η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια ημέρα προστασίας και δικαιωμάτων του Καταναλωτή». Η σύγχρονη υπερκαταναλωτική κοινωνία με τους ραγδαίους ρυθμούς παραγωγής και προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το γεγονός ότι εισερχόμαστε ολοένα και περισσότερο στην πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης επιβάλλουν την επισταμένη προσοχή της πολιτείας, αλλά και τη νομική θωράκιση του καταναλωτή. Η προστασία των καταναλωτών πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερο μέλημα της εκάστοτε κυβέρνησης, αφού συνδέεται άμεσα με την υγεία των πολιτών, τους κανόνες του ανταγωνισμού και την ορθή λειτουργία της αγοράς.

Η ασφάλεια προϊόντων και υπηρεσιών, η προστασία των οικονομικών και νομικών συμφερόντων του καταναλωτή, η συνεχής και βελτιούμενη πληροφόρησή του με έγκυρα στοιχεία και η συνεργασία με τις Οργανώσεις των Καταναλωτών, αποτελούν βασικές κατευθύνσεις της Κυβέρνησης Καραμανλή.

Περισσότερα