Οι πρωταθλητές της ακρίβειας

ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Ξεχύθηκε στους δρόμους το ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη την χώρα να ενημερώσει τον κόσμο για την ακρίβεια. Πραγματοποίησε επισκέψεις σε λαϊκές αγορές, καφετέριες, σούπερ μάρκετ και μοίρασε χιλιάδες φυλλάδια.

 Δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και ο Νομός Ροδόπης. Πληροφορηθήκαμε ότι κλιμάκιο αποτελούμενο από ελάχιστα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μοίραζαν φυλλάδια στον κόσμο για την ακρίβεια. Ο κόσμος ήταν αδιάφορος και σε πολλές περιπτώσεις εισέπρατταν τον χλευασμό, την ειρωνεία, τα αρνητικά σχόλια.

 Η πρόσφατη αυτή ενημερωτική εξόρμηση που έγινε για την ακρίβεια παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, δίχασε το ΠΑΣΟΚ. Κορυφαία στελέχη του, χαρακτήρισα το όλο θέαμα «απαράδεκτο» και για γέλια.

 Το ίδιο συνέβη και στο Νομό μας, όπου μεγαλοπαράγοντες του κομματικού μηχανισμού που ευνοήθηκαν κατά κόρον από την πολυετή διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό το «καραγκιοζιλίκι» και να εκτεθούν στο λαό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

 Η ακρίβεια γεννήθηκε και γιγαντώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Θυμόμαστε όλοι τη «μάχη κατά της ακρίβειας» που έδινε καθημερινά ο κ. Κουλούρης ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, που περιφερόταν με τα συνεργεία του στις λαϊκές αγορές, συνοδευόμενος από κάμερες τηλεοπτικών καναλιών, προσπαθώντας να μεταφέρει την εικόνα αυτή στον κόσμο, μήπως και καταφέρει να επιτύχει την μείωση των τιμών των προϊόντων.

 Η ακρίβεια λοιπόν υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι του χθες βγαίνουν σήμερα στους δρόμους χωρίς ίχνος ντροπής να πείσουν τους πολίτες ότι είναι φαινόμενο τωρινό.

 Οι άνθρωποι αυτοί κυβέρνησαν τον τόπο είκοσι ολόκληρα χρόνια, κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα και παρέδωσαν στη Νέα Δημοκρατία άδεια ταμεία, παντού κακοδιαχείριση, σπατάλες, καταστροφή.

 Αυτά προσπαθεί να νοικοκυρέψει σήμερα η κυβέρνηση, να διορθώσει τα «κακώς κείμενα», τα συσσωρευμένα προβλήματα τόσων χρόνων, να ελέγξει την κακή οικονομική κατάσταση που παρέλαβε, να θέσει στέρεες βάσεις και να δώσει ώθηση στην οικονομία και όραμα στον πολίτη.

 Μεταξύ των άλλων η περίφημη «λίστα της ακρίβειας» περιλαμβάνει και το ακριβό πετρέλαιο. Πότε στο παρελθόν η τιμή του «μαύρου χρυσού» είχε εκτοξευθεί στα 70 δολάρια το βαρέλι, όπως συνέβη φέτος, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κόστος σε μια μεγάλη σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης; Μήπως η Νέα Δημοκρατία διαμορφώνει την εκάστοτε τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως;

 Το ΠΑΣΟΚ κάνει επιλεκτική χρήση στοιχείων για παρουσίαση τιμών από συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που το μερίδιό τους στην αγορά δεν ξεπερνά το 15%, ενώ ορισμένα από τα στελέχη τους πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απέφυγε να δώσει στοιχεία για τις τιμές των τριών πρώτων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά πάνω από 50% και έχουν τις χαμηλότερες τιμές.

 Όσο συγκεκριμένη είναι η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής στο ταμείο του καταστήματος, τόσο δύσκολο είναι να υπολογίσει κανείς πόσο κοστίζει το συγκεκριμένο ή ομοειδή προϊόντα στα χιλιάδες καταστήματα που το διαθέτουν σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί κανείς να επιλέξει τα ακριβότερα καταστήματα για να δείξει ότι υπάρχει ακρίβεια ή τα φθηνότερα για να υποεκτιμήσει το πρόβλημα. Μπορεί να πάρει ως βάση σύγκρισης τιμές από φθηνά καταστήματα και τις προβάλλει με τις τρέχουσες από ακριβά. Μπορεί να επιλέξει το χρονικό διάστημα που θα κάνει τη σύγκριση για να βγάλει μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις. Η βενζίνη για παράδειγμα έχει ακριβύνει 22% από την αρχή του χρόνου, όμως σε σύγκριση με πέρυσι η αύξηση είναι 6% γιατί στο μεταξύ έπεσαν οι τιμές. Γενικά τα περιθώρια για «μαγείρεμα» των στοιχείων εξαρτώνται από το πόσο φανατικός ή λαϊκιστής είναι αυτός που καταγγέλλει.

 Οι αυξήσεις που έχουν γίνει φέτος σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 2,5%, όπως μας διαβεβαιώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

 Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στις λαϊκές αγορές, στον τόπο του εγκλήματος. Αυτή δεν ήταν Ημέρα κατά της ακρίβειας, ήταν Ημέρα ντροπής για το ΠΑΣΟΚ. Ο πρωταθλητής της ακρίβειας δεν ερυθριά για τα πεπραγμένα του, αλλά προτείνει μέτρα στην κυβέρνηση κατά της ακρίβειας.

 Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κοιτά τον πολίτη κατάματα. Δεν του κρύβει την αλήθεια. Αγωνίζεται με υπευθυνότητα για να περιορίσει ή και να εξαλείψει το πρόβλημα που έχει βαθιές ρίζες από το παρελθόν. Γι αυτό εντείνει τους ελέγχους, ενισχύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και είναι αμείλικτη σε φαινόμενα κλοπής και αισχροκέρδειας.

 Το έργο της απέδωσε καρπούς, Καταδικάστηκαν με βαριά πρόστιμα τα λεγόμενα «καρτέλ» των σούπερ μάρκετ ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, που τους επέβαλλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πριν από λίγες μέρες 22 ιδιοκτήτες βυτιοφόρων παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα για νόθευση και κλοπή πετρελαίου θέρμανσης από τους καταναλωτές.

 Η κυβέρνηση εργάζεται για το σήμερα. Βάζει της βάσεις για το αύριο. Εφαρμόζει το πρόγραμμα που ενέκριναν οι πολίτες. Εντείνει διαρκώς τις προσπάθειές της. Προχωρά μπροστά, με πρόγραμμα, σχέδιο και όραμα για το μέλλον. Και θα τα κ α τ α φ έ ρ ε ι.