Σε τεχνικό προβλήματα της ΕΑΣ, οφείλεται η εμπλοκή στις on line αιτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Υπήρξε ένα ζήτημα τεχνικής φύσης, το οποίο πήρε διάσταση που δεν δικαιολογείται, ανέφερε μιλώντας στο «Χ» ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Κυριάκος Μπαμπασίδης.

Οι δυσκολίες που παρατηρήθηκαν στον Νομό Ροδόπης οφείλονται στην υπερφόρτιση του συστήματος και στη πτώση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε προβλήματα τεχνικής φύσεως του κεντρικού server της ΕΑΣ.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποιεί ότι λόγω τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την υποβολή της αίτησης on line, η προθεσμία υποβολής θα παραταθεί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Μαΐου. Ειδικότερα, οι δυσκολίες που παρατηρήθηκαν στον Νομό Ροδόπης οφείλονται στην υπερφόρτιση του συστήματος και στη πτώση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε προβλήματα τεχνικής φύσεως του κεντρικού server της ΕΑΣ, ο οποίος τελικά αντικαταστάθηκε και χρειάστηκε να επαναληφθεί η διαδικασία αποθήκευσης όλων των απαραίτητων δεδομένων. Από τις 9/5/2013 λειτουργεί κανονικά για όλο το 24ωρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μετά τις 3:00 το μεσημέρι 165 χρήστες, από τους συνολικά 630 που εγγράφηκαν και απέκτησαν κωδικό στον νομό Ροδόπης, συνδέθηκαν και καταχώρησαν τις αιτήσεις τους χωρίς προβλήματα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε κάθε περίπτωση εξαντλεί όλα τα περιθώρια προς εξυπηρέτηση του αγροτικού κόσμου».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Απάντηση στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη διαδικασία ηλεκτρικής υποβολής δηλώσεων καλλιέργειες, έδωσε με την παραπάνω ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Κυριάκος Μπαμπασίδης. Συγκεκριμένα ο «Χ» φιλοξένησε στις σελίδες του δύο επώνυμες καταγγελίες ειδικών στο χώρο, μέσω των οποίων καταδεικνύονταν το πρόβλημα που υπήρξε με τις on line δηλώσεις καλλιέργειας, ειδικά στην Ροδόπη, όπου το σύστημα μόνο εξυπηρέτηση δεν προσέφερε, αφού έκλεινε σε αργίες, δούλευε μόνο μέχρι τις 3 μ.μ., γιόρτασε την …Πρωτομαγιά, για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών. Όπως ανέφεραν οι σύμβουλοι της ΑγροΟικονομικής Ο.Ε. το σύστημα των On-line ΑΕΕ2013 άνοιξε πανελλαδικά στις 23/4/13 και κλείνει στις 10/5/13. Αντίθετα, στο νομό Ροδόπης άνοιξε στις 23/4/13, έκλεισε για 1 ½ μέρα στις 27/4/13, έπειτα ξανάνοιξε στις 28/4/13 για να σταματήσει να λειτουργεί στις 2/5/13 και για 5 ολόκληρες ημέρες. Άνοιξε ξανά για μόλις 6 ώρες και ξανά σταμάτησε μόλις τελείωσε το ωράριο της ΕΑΣ Ροδόπης στις 15:00! Για ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων με ωράρια …Δημοσίου, έκανε λόγο με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος Ι. Αραμπατζής γεωπόνος, επιστήμων τροφίμων τεχν. γεωπονίας, ζωοτέχνης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα παγκόσμια πρωτοτυπία, αυτό που συντελείται στη Ροδόπη σε ό,τι αφορά στις online αιτήσεις ΑΕΕ 2013. Μάλιστα ο κ. Αραμπατζής, που φιλοξενήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον «αέρα» του ράδιο Χρόνος 87,5 προχώρησε παραπέρα λέγοντας πως «κάποιος σαμποτάρει το σύστημα δε μπορεί σε όλη την Ελλάδα να δουλεύει και μόνο στη Ροδόπη να έχει βλάβη».

Η απάντηση στις καταγγελίες δόθηκε και προσωπικά από τον Κυριάκο Μπαμπασίδη γενικό διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος μιλώντας στο «Χ» είπε «Υπήρξε ένα ζήτημα τεχνικής φύσης, το οποίο παίρνει μία διάσταση που δεν δικαιολογείται. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο σκληρό δίσκο του server της Ένωσης ο οποίος δεν άντεξε τον όγκο των πληροφοριών και με την πτώση τάσης που υπήρξε δημιουργήθηκε εμπλοκή. Δεν είχε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ το τεχνικό κομμάτι. Το σύστημα για κάποιες μέρες άνοιγε – έκλεινε μέχρι να τοποθετηθεί ένας καινούργιος δίσκος για να μπορεί να αντέξει τον όγκο των πληροφοριών και τις τάσεις. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη αποκαταστάθηκε μερικώς την Τρίτη του Πάσχα και πλήρως την Πέμπτη 9 Μαΐου και μπορεί κανείς να μπαίνει στο σύστημα όλο το 24ωρο και να κάνει τις δηλώσεις. Από κει και πέρα δε θέλω να υπεισέλθω σε οικονομικά συμφέροντα ιδιωτών. Πάντως μου έκανε εντύπωση το ύφος των καταγγελιών». Όσον αφορά στην παράταση που δόθηκε για τις ηλεκτρονικής αιτήσεις, ο χρόνος είναι αρκετός, διευκρίνισε ο κ. Μπαμπασίδης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σε περίπου 750.000 υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τη φετινή χρονιά οι δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης) που θα υποβάλουν οι παραγωγοί στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από την Εφημερίδα Χρόνος, 11/05/2013