150 Ευρωπαίοι στην Κομοτηνή για τη Σύνοδο των ΟΠΕΚΕΠΕ

Η 35η σύνοδος των Οργανισμών Πληρωμών των χωρών της Ευρώπης, αποτελεί ιστορικό γεγονός για την Θράκη. Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί Σύνοδος αντιπροσωπιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη περιοχή.

Το τριήμερο 9-11 Απριλίου 2014, η Κομοτηνή φιλοξενεί την σύνοδο όλων των Οργανισμών Πληρωμών (αντίστοιχων του ελληνικού ΟΠΕΚΕΠΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για το Α΄ εξάμηνο του 2014, εντάσσεται η διοργάνωση, που αποτελεί μία σημαντική επιτυχία και τεράστια ευκαιρία ανάδειξης της Θράκης και ειδικότερα της πόλης της Κομοτηνής.

Η τελική πρόταση οριστικοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Βίλνιους της Λιθουανίας, κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου των Οργανισμών Πληρωμών της Ε.Ε. στις 23-26 Οκτωβρίου, καθώς την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Β΄ εξάμηνο του 2013 ασκεί η Λιθουανία. Εκεί η ελληνική αντιπροσωπία με το γενικό διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκο Μπαμπασίδη, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση και ένα περιεκτικό DVD με εικόνες του αγροτικού και περιβαλλοντικού υπόβαθρου της Ροδόπης, σκηνές από την πόλη της Κομοτηνής και από το μέγαρο μουσικής Κομοτηνής, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος. «Παρουσιάσαμε την μονοκαλλιέργεια του μπασμά, το βαμβάκι, τα εκκοκκιστήρια, τους κερασώνες, τους υγροβιότοπους, κ.α. Όλα αυτά που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας», δήλωσε στο «Χ», ο Κυριάκος Μπαμπασίδης.

Οι εντυπώσεις ήταν θετικότατες και το επόμενο ραντεβού της συνόδου των διοικήσεων των οργανισμών πληρωμών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλείστηκε στην Κομοτηνή. Στη Σύνοδο επιπλέον θα προσκληθούν για να συμμετέχουν τα 5 υποψήφια κράτη προς ένταξη (Τουρκία, Σερβία, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Ισλανδία) αλλά και πολυμελής αντιπροσωπεία της Κομισιόν.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Ο κ. Μπαμπασίδης βρέθηκε χθες στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο προετοιμασίας της διοργάνωσης. Πρέπει να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια, είπε και πρόσθεσε, «είμαστε στην περιοχή και βλέπουμε τους χώρους. Επισκεφτήκαμε το μέγαρο μουσικής όπου θα φιλοξενηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών. Παραμένουν πάρα πολλά ζητήματα να διευθετηθούν». Η 35η σύνοδο των Οργανισμών Πληρωμών των χωρών της Ευρώπης, στην Κομοτηνή, αποτελεί ιστορικό γεγονός για την Θράκη, διότι για πρώτη φορά θα διεξαχθεί Σύνοδος αντιπροσωπειών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη περιοχή, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τρεις ημέρες η καρδιά της Ευρώπης θα χτυπάει στην Κομοτηνή.

Περίπου 150 άτομα αναμένεται να βρεθούν επί 3 τρεις μέρες στην Κομοτηνή για τις εργασίες της Συνόδου. Είναι μία πολύ σημαντική διοργάνωση, αλλά έχει και ευθύνες, έχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο πρέπει να τηρηθεί διευκρίνισε ο κ. Μπαμπασίδης. «Πρέπει να τηρηθούν κανόνες. Αν κάποια πράγματα είναι αυτονόητα στο Ζάππειο όπου θα φιλοξενηθεί το μεγαλύτερο μέρος της προεδρίας και όλων των διασκέψεων, δεν είναι αυτονόητα εδώ». Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να συντονιστούν, μετακινήσεις, διαμονή, το αναλυτικό πρόγραμμα της Συνόδου και όλες οι άλλες λεπτομέρειες. Ο χρόνος δεν περισσεύει γιατί το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει παραδοθεί έως τον Ιανουάριο στην Κομισιόν προς έγκριση, ανέφερε ο κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Εν τω μεταξύ σε σύσκεψη στον Έβρο, προήδρευσε το πρωί της Πέμπτης, ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των κατά τόπους υπηρεσιών ώστε να αποδοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σωστότερα στους αγρότες η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης. Μάλιστα έγινε γνωστό ότι ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά στην πληρωμή του υπολοίπου ποσού της εξισωτικής αποζημίωσης. Πιο αναλυτικά, το ποσό του υπολοίπου της πληρωμής της Εξισωτικής Αποζημίωσης που καταβλήθηκε από χθες ανέρχεται σε περίπου 20 εκατ. Ευρώ και αφορά περίπου 77.000 δικαιούχους, οι οποίοι από σήμερα το απόγευμα θα μπορούν να βλέπουν τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Xronos.gr