36η Συνδιάσκεψη των Οργανισμών Πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κυριάκος Μπαπασίδης - 36η Συνδιάσκεψη των Οργανισμών Πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μετά την  Κομοτηνή,  πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το διήμερο 10-12 Νοεμβρίου η 36η Συνδιάσκεψη των Οργανισμών Πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ.  Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο οποίος ως πρώτος ομιλητής του προγράμματος παρουσίασε τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης της Κομοτηνής κάνοντας την απαραίτητη, για την συνέχεια των εργασιών «γέφυρα» για την 36η Συνδιάσκεψη της Ρώμης.

Την επίσημη έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Αν. ΥΠΑΑΤ της Ιταλίας κ. AndreaRaffaelo. Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε ο νέος Επίτροπος Γεωργίας, Ιρλανδός κ. Hogan, οριοθετώντας τις νέες προτεραιότητες της Ε.Ε. για τη νέα ΚΑΠ 2014-2020.

Την Συνδιάσκεψη της Ρώμης, οι εργασίες  της οποίας έλαβαν χώρα εξ΄ ολόκληρου στο ΥΠΕΞ Ιταλίας, ένα επιβλητικό κτήριο που έκτισε ο Μουσολίνι προκειμένου να στεγάσει την κυβέρνησή του, παρακολούθησαν 120 εκπρόσωποι  από 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. και δύο υποψήφια προς ένταξη (Τουρκία – ΠΓΔΜ).

Στη θεματολογία των εργασιών κυριάρχησε το ζήτημα της αντιμετώπισης των λαθών και της απάτης, οι τρόποι και η μεθοδολογία συμμόρφωσης των κρατών μελών με τους στόχους της Επιτροπής Γεωργίας, και βέβαια το ζήτημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων.

Ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά η διάρκεια του επίσημου γεύματος ως προσκεκλημένος του Ιταλού Αν. ΥΠΑΑΤ στο τραπέζι της διοργανώτριας χώρας και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Οργάνου Συμβιβασμού είχε την ευκαιρία να τονίσει στους εκπροσώπους των Οργάνων αυτών την δύσκολη αλλά πολύ επιτυχημένη δουλειά που κάνει όλο αυτό το διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο ζήτημα της νέας οριοθέτησης των βοσκοτόπων επισημαίνοντας ότι η χώρα μας πετυχαίνει τους στόχους συμμόρφωσης που θέτει η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία του οργανισμού.

Για πρώτη φορά  η χώρα αποφεύγει δημοσιονομικές διορθώσεις και θέτει τα θεμέλια για την οριστική λύση του ζητήματος ώστε στο 2015 να μην υπάρξει κανένα απολύτως θέμα με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και τις αντίστοιχες πληρωμές για να λάβει ως επισφράγιση τα επαινετικά σχόλια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επιτυχημένο κοινοτικό έλεγχο που αντιμετώπισε η χώρας μας την προηγούμενη εβδομάδα στην Κρήτη, μια από τις δυσκολότερες ελληνικές περιφέρειες σχετικά με τους βοσκοτόπους .

Το επόμενο ραντεβού των Διοικήσεων των Οργανισμών πληρωμών κλείστηκε για την Ρήγα της Λετονίας που αναλαμβάνει την Προεδρεία της Ε.Ε την 1η Ιανουαρίου 2015.

Τέλος, ανακοινώνεται ότι  ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ  Κυριάκος Μπαμπασίδης θα περιοδεύσει στους Νομούς Αν. Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου να ενημερώσει επί τόπου και να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς το ζήτημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων.