Περιοδεία του Κ. Μπαμπασίδη στους ΟΠΕΚΕΠΕ της ΑΜΘ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου η επίσκεψη κλιμακίου της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στα τμήματα του Οργανισμού που βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με επικεφαλή τον γενικό Διευθυντή του οργανισμού κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη.

Το κλιμάκιο ήταν στον Έβρο την Τετάρτη, στην Κομοτηνή την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή επισκέφτηκε τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ξάνθη, την Καβάλα και ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Δράμα.

Οι επισκέψεις αυτές, σημείωσε ο κ. Μπαμπασίδης, έχουν και εθιμοτυπικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να γνωρίσουν ως νέα διοίκηση όλους τους εργαζόμενους στα περιφερειακά γραφεία και στις περιφερειακές μονάδες του οργανισμού.

Επιπλέον οι επισκέψεις βοηθούν να εντοπιστούν τα προβλήματα και οι ανάγκες που υπάρχουν στα κατά τόπους γραφεία, ώστε να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής τους.

Ειδικότερα για τη Ροδόπη, σημείωσε ο κ. Μπαμπασίδης, ο οργανισμός σε συνεργασία με το γραφείο της Κομοτηνής προσπαθεί να προχωρήσει στην μετακίνηση των γραφείων του Οργανισμού στο παραχωρημένο σε αυτόν κτίριο στο Κόσμιο, μια κίνηση που θα έχει θετικό λειτουργικό και οικονομικό αντίκτυπο στη λειτουργία του, αλλά και να κλείσουν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν κυρίως με τις καταβολές των πληρωμών του 2009 στους βαμβακοπαραγωγούς.

Επισκέψεις σε όλη τη χώρα

Τα μέλη της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ σκοπεύουν να επισκεφτούν τα γραφεία του οργανισμού σε όλη τη χώρα, σημείωσε ο κ. Μπαμπασίδης, τονίζοντας πως η προσπάθεια ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, που επισκέφτηκαν την Κεντρική Μακεδονία με αφορμή και της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης ZOOTECHNIA, ενώ μετά την ΑΜΘ ο ίδιος θα επισκεφτεί την Κρήτη με στόχο μέσα στον επόμενο μήνα να έχουν επισκεφτεί όλα τα γραφεία.

Η νέα διοίκηση, σημείωσε ο κ. Μπαμπασίδης, βρήκε έναν οργανισμό σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που περίμεναν  να βρουν, με ένα πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, καταρτισμένο, με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα το οποίο αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα.

«Αυτές οι επισκέψεις που γίνονται αυτό το διάστημα, που είναι και επισκέψεις γνωριμίας αλλά επισκέψεις ουσίας, έχουν και συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα υπό την έννοια ότι δηλώνουμε την εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό μας, το οποίο θεωρούμε απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσει η νέα διοίκηση να πετύχει τους στόχους που έχει βάλει» σημείωσε.

Η νέα διοίκηση προσπαθεί με το άριστο αυτό δυναμικό που διαθέτει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, και μέσα από μια γενικότερη αναδιάρθρωση όλου του τρόπου σκέψης να δείξουν ότιεμπιστεύονται το δυναμικό και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα.

Άμεση πληρωμή των ενισχύσεων

Ο Οργανισμός έχει φυσικά τα προβλήματά του, και η νέα διοίκηση προσπαθεί να συμβάλλει με τις διαδικασίες και με τους μηχανισμούς της για την άμεση πληρωμή των ενισχύσεων.

«Ειδικά αυτό το διάστημα που οι αγρότες είναι στους δρόμους διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους και που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πάρει κάποιες δεσμεύσεις για άμεση καταβολή» ανέφερε.

Έτσι την Παρασκευή υπογράφηκε η καταβολή της ενίσχυσης deminimis για τους πτηνοτρόφους και τη Δευτέρα θα μπουν στους λογαριασμούς τους, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα πιστωθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι.

Έτοιμοι για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Όσο για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, που είναι ένα θέμα που καίει τους αγρότες, ο κ. Μπαμπασίδης τόνισε ότι ξεκινούν πολύ νωρίς τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ για την τρέχουσα χρονιά, ώστε να είναι έτοιμοι από νωρίς και ακριβείς στους χρόνους τους, γιατί θεωρούν σημαντικό σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να πάρουν στην ώρα τους τα χρήματά τους.

Βέβαια ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το πώς θα «τρέξει» το πρόγραμμα, αλλά σημείωσε ότι έχουν μπει οι βάσεις, και βρίσκονται σε συνεννόηση και με την ΠΑΣΕΓΕΣ. «Είμαστε κι εμείς όμως έτοιμοι, ως ένας Οργανισμός που έχει αυτονομία αλλά έχει και πανελλαδικό μηχανισμό, για να ανταποκριθούμε κι εμείς στους χρόνους μας ούτως ώστε και η πολιτική ηγεσία, η οποία έχει πάρει δεσμεύσεις έναντι των αγροτών, να βοηθηθεί από την πλευρά μας στη λογική ότι θα είναι ακριβής στους χρόνους και ακριβής στις υποσχέσεις»

Οι στόχοι για τη Ροδόπη

Σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη,η διοίκηση σε συνεννόηση πάντα με το γραφείο της Κομοτηνής, έχει θέσει κάποιους στόχους.

Ο πρώτος στόχος είναι η μετακίνηση των γραφείων του Οργανισμού στο κτίριο στο Κόσμιο το οποίο έχει παραχωρηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ επισκέφτηκε το κτίριο την Πέμπτη, και έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα τα τοπικά γραφεία να μεταφερθούν εκεί, σε ένα καινούριο ιδιόκτητο χώρο, μια κίνηση που θα απαλύνει οικονομικά τον Οργανισμό, στη γενικότερη κατεύθυνση της εξοικονόμησης λειτουργικών εξόδων.

Αυτή τη στιγμή το ζήτημα, σημείωσε ο κ. Μπαμπασίδης, είναι κυρίως οικονομικό, αφού το κτίριο ήταν ακατοίκητο και έχει υποστεί λεηλασία, έχουν κλαπεί λέβητες, έχουν κλαπεί καλωδιώσεις, που σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει πρώτα αποκατάσταση των καταστροφών και στη συνέχεια ο προγραμματισμός της μετακίνησης.

Ένας ακόμα στόχος στη Ροδόπη είναι να λήξουν οι εκκρεμότητες με την καταβολή των ενισχύσεων, ιδιαίτερα με τις καταβολές για το 2009, όπου υπάρχει ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός καλλιεργητών βαμβακιού που δεν έχουν πληρωθεί, με τον κ. Μπαμπασίδη να θεωρεί ότι είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση.