Λίφτινγκ 30.000 ευρώ στη νέα στέγη του ΟΠΕΚΕΠΕ Κομοτηνής

Συνολικά 4.000 ευρώ μηνιαίως κατέβαλε ο Οργανισμός ώστε να διατηρηθεί γραφεία στο κέντρο της πόλης και δύο αποθήκες.

Λιγότερα από 30.000 ευρώ, λιγότερα από όσο τα ενοίκια ενός έτους, θα κοστίσει η αποκατάσταση των ζημιών στο κτίριο που προορίζονταν να στεγάσει το κέντρο ποιοτικού ελέγχου ταξινόμησης και τυποποίησης βάμβακος στο Κόσμιο. Εκεί μεταφέρεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ της Κομοτηνής και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πρώτη φάση της διαδικασίας αυτής θα έχει ολοκληρωθεί έως και τον Οκτώβριο του 2013. Τα παραπάνω δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Πληρωμών Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων(ΟΠΕΚΕΠΕ), Κυριάκος Μπαμπασίδης. Επισκέφτηκε και ο ίδιος το κτίριο που βρίσκεται στο Κόσμιο και είδε τις καταστροφές που προκάλεσε ο χρόνος, αλλά και άγνωστοι που ξήλωσαν από το εσωτερικό του ό,τι μπορεί να πωληθεί.

Το σημαντικότερο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο Οργανισμός θα αποδεσμευτεί από το ενοίκιο των 3.000 ευρώ, που κατέβαλε μηνιαίως για να διατηρηθεί γραφεία στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Επίσης θα εξοικονομήσει άλλα περίπου 1.000 ευρώ για τις αποθήκες που μίσθωνε. Άρα, όπως δήλωσε ο κ. Μπαμπασίδης, θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 4.000 ευρώ το μήνα, από την μεταφορά των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ένα τεράστιο δημόσιο κτίριο δεν αξιοποιήθηκε.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 12 ΧΡΟΝΙΑ

Σε ρεπορτάζ του ο «Χ» είχε αναδείξει το θέμα, παρουσιάζοντας το εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Κόσμιο. Το κτίριο κατασκευάστηκε πριν από 12 χρόνια με κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να υπηρετήσει τους αγρότες της Ροδόπης, αλλά δε λειτούργησε ποτέ. Αντίθετα αποτέλεσε «καταφύγιο» αγνώστων που εισέρχονταν στο εσωτερικό του, για να ξηλώσουν καλωδιώσεις, σωλήνες και ό,τι άλλο θεωρούσαν πολύτιμο. Το «Περιφερειακό κέντρο ποιοτικού ελέγχου ταξινόμησης και τυποποίησης βάμβακος Ν. Ροδόπης», όπως είχε ονομαστεί, ήταν ένα από τα δύο κέντρα που κατασκευάστηκαν σε όλη την Ελλάδα, στις αρχές του 2001, συγχρηματοδοτούμενα από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000 – 2006 και εθνικούς πόρους. Της Ροδόπης κόστισε 560.000.000 δραχμές. Και ενώ το δεύτερο που κατασκευάστηκε στη Λάρισα λειτούργησε εξαρχής, το δικό μας αφέθηκε στην τύχη του.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ

Τώρα πλέον θα επισκευαστούν οι ζημιές και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μεταφερθεί εκεί για εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους αγρότες της περιοχής μας. Ήδη μάλιστα, το κτίριο χρησιμοποιείται καθώς φιλοξενεί όλο το αρχείο του Οργανισμού για το σύνολο της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Στην επίσκεψη του, τον κ. Μπαμπασίδη συνόδευε ο προϊστάμενος Διοικητικής υποστήριξης στον ΟΠΕΚΕΠΕ Κομοτηνής Χρήστος Σισμάνης. Τον ξενάγησε στους χώρους του επιβλητικού κτιρίου, για να δει και ο ίδιος το μέγεθος των ζημιών. Χρειάζεται να επισκευαστούν οι ζημιές, είπε ο κ. Μπαμπασίδης εξερχόμενος και πρόσθεσε, «έχει εγκατασταθεί και έχει παραδώσει ο ηλεκτρολόγος το δικό του κομμάτι στο κτίριο. Άμεσα χρειάζονται κάποιες εργασίες και επισκευές όσον αφορά στα δάπεδα και εγκαθίσταται αμέσως μετά ο εργολάβος, γιατί έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και έχουν προχωρήσει. Οι ελαιοχρωματιστές που θα κλείσουν όλη αυτή τη δουλειά, είναι ένα 60-70% του συνολικού έργου. Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε οριοθετήσει χρονικά τον Οκτώβριο να μπορέσουμε να μετακινηθούμε σε μια πρώτη φάση στο χώρο αυτό. Πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα», ανέφερε.

Αρμόδιος για την επίβλεψη των εργασιών και τον συντονισμό των συνεργείων είναι ο κ. Σισμάνης με απόφαση της κεντρικής διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Έχει αναλάβει όλη αυτή τη δύσκολη διαδικασία, να συντονίσει όλα τα συνεργεία, να βρει τις ελλείψεις. Είναι και ένα κτίριο τεράστιο, το οποίο ήταν απομονωμένο. Δυστυχώς λεηλατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, διότι παρέμεινε εγκαταλειμμένο», ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό οι άγνωστοι που εισήλθαν στο εσωτερικό του κτιρίου, πήραν και τους λέβητες που ήταν συνδεδεμένοι με καλώδια.

Εκεί υπολογίζεται ότι η ζημιά είναι μεγάλη. Όμως και ο χρόνος άφησε τα σημάδια του. Τα πλακάκια στο εσωτερικό του κτιρίου έχουν φουσκώσει και ξεκολλήσει και είναι εμφανής σε πολλά σημεία η υγρασία, καθώς σοβάδες άρχισαν να πέφτουν από τους τοίχους. Όσον αφορά στο εξωτερικό χώρο, έγιναν οι πρώτες παρεμβάσεις με το κόψιμο των χόρτων και τον καθαρισμό.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το κτίριο όταν πλέον ολοκληρωθεί θα στεγάσει την έδρα του ΟΠΕΚΕΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τον ιδρυτικό νόμο οφείλει να έχει γραφεία σε κάθε νομό και η διοικητική του διάρθρωση έχει να κάνει με περιφερειακές διοικήσεις και περιφερειακές μονάδες που στο σύνολο είναι δέκα. Στην Κομοτηνή είναι η έδρα της περιφερειακής μονάδας της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και ο συντονισμός των πέντε νομών γίνεται από το ΟΠΕΚΕΠΕ της Κομοτηνής. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνολικά στην ΑΜΘ απασχολεί περίπου 28 άτομα, 18-20 από τα οποία μόνο στην Κομοτηνή. Είναι εργαζόμενοι οι οποίοι θα μεταφερθούν έως τον Οκτώβριο στο κτίριο του Κοσμίου.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο Ελληνικός Οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που λειτουργεί από το 2001 υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ ως Οργανισμού Πληρωμών είναι να καταβάλλει έγκαιρα, σωστά και με διαφάνεια τις αγροτικές ενισχύσεις που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον γεωργικό τομέα.

Συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζεται για λογαριασμό της Ελλάδας τις ενισχύσεις των δύο κοινοτικών ταμείων για την χρηματοδότηση των γεωργικών δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) καθώς και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (ΕΤΑ) Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι κυρίως οι αγρότες-κτηνοτρόφοι αλλά και οι επενδυτές του αγροτικού τομέα, μεταποιητικές επιχειρήσεις κ.λπ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προσδιορίζει ούτε επεμβαίνει στο περιεχόμενο της κοινοτικής πολιτικής για τη γεωργία αλλά καθορίζει τις πρακτικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη χορήγηση των κοινοτικών ενισχύσεων και φροντίζει ώστε να υλοποιηθούν όλα όσα προβλέπονται από τα θεσμικά κείμενα που αναφέρονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.